Bakgrundsbild
UppSkrolla upp

Barn i Lomma

Vi barnsjuksköterskor och vårdgivare på vårdcentralen finns för ditt barn från födsel till skolåldern. Här läser du mer om hur det funkar hos oss, om våra tjänster och kompetenser – vi samarbetar nära och vill främja ditt barns och familjens långsiktiga hälsa.

Vattkoppor

Vattkoppor är en mycket smittsam och för det mesta ofarlig utslagssjukdom.Det börjar ofta med feber och värk i kroppen under något dygn. Sedan kommer kliande, blåsformiga utslag som brukar börja på bålen och sedan sprida sig till bland annat ansikte, hårbotten och munhåla.

Efter du haft vattkoppor så finns virus sovande (latent) kvar i nervrötter i kroppen. Om det blir aktivt igen (reaktiveras) får du bältros – grupperade blåsor på rodnad bas.

Vaccin mot vattkoppor rekommenderas i Sverige i första hand till dig som är i riskgrupp. En utredning om att införa vaccination mot vattkoppor i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn pågår via Folkhälsomyndigheten.

Vaccin mot vattkoppor kan ges till barn från 9 månaders ålder och till vuxna. Du rekommenderas 2 doser vaccin för att säkerställa skydd mot vattkoppor.
– Boka tid för rådgivning och vaccination genom att kontakta HMC BVC. Du bekostar själv ditt vaccin.

Läs mer – Om vaccin mot vattkoppor