Bakgrundsbild
UppSkrolla upp

Psykolog i Staffanstorp

Vi psykologer guidar dig som önskar redskap för att hantera stress, sömnproblem, oro, ångest eller nedstämdhet. Här läser du mer om hur det funkar hos oss, om våra kompetenser och behandlingsmetoder – vi samarbetar nära våra läkare och vill vägleda dig till hållbar hälsa. 

Medveten närvaro – övningar

Att öva på medveten närvaro handlar om att vara närvarande i nuet och att vara medveten om sina tankar, känslor och kropp utan att döma dem. Här är några enkla steg för att komma igång:

När du börjar öva kan det vara bra att hitta en plats där du kan sitta bekvämt och ostört. Det behöver inte vara helt tyst, men det ska vara en plats där du kan slappna av.

  • Sätt dig i en bekväm position med rak rygg. Du kan sitta på en stol med fötterna på golvet eller på en kudde på golvet med benen i kors. Slut ögonen om du vill.
  • Börja med att ta några djupa andetag. Andas in genom näsan och ut genom munnen. Fokusera på känslan av andningen – hur luften känns när den går in och ut ur din kropp.
  • När du sitter där kommer du märka att tankar och känslor dyker upp. Det är helt normalt. Observera dem utan att döma eller reagera på dem. Låt dem komma och gå som moln på himlen.
  • När du märker att ditt sinne har vandrat iväg, vilket det kommer att göra, för tillbaka ditt fokus till din andning. Var snäll mot dig själv och undvik att döma dig själv för att ha tappat fokus. Beröm istället dig själv för att du upptäckt det.
  • Efter en stund kan du börja flytta ditt fokus till din kropp och känna efter hur den känns. Börja med fötterna och arbeta dig uppåt, del för del. Känn efter hur varje del av kroppen känns utan att försöka ändra något.
  • När du är redo att avsluta din övning i medveten närvaro, ta några djupa andetag igen och långsamt öppna ögonen om de var stängda. Ta ett ögonblick att känna efter hur du mår innan du fortsätter med din dag.

Testa medveten närvaro i många olika situationer

När du har övat några gånger kan du testa att öva på medveten närvaro i vardagliga situationer också. Till exempel när du plockar ur diskmaskinen. Fokusera på det du gör och notera alla intryck. Hur luktar det. Hur känns tallriken i handen. Försök att upptäcka så mycket detaljer som möjligt och flytta ditt fokus mellan dina olika sinnen. Om du upptäcker att din uppmärksamhet är på något annat så beröm dig själv för att du upptäckte det och flytta sedan tillbaka uppmärksamheten till disken.

Du kan öva på medveten närvaro var som helst. När du borstar tänderna, går en promenad eller äter mat. Försök att öva lite varje dag och testa det i flera olika situationer.