Bakgrundsbild
UppSkrolla upp

Psykolog i Staffanstorp

Vi psykologer guidar dig som önskar redskap för att hantera stress, sömnproblem, oro, ångest eller nedstämdhet. Här läser du mer om hur det funkar hos oss, om våra kompetenser och behandlingsmetoder – vi samarbetar nära våra läkare och vill vägleda dig till hållbar hälsa. 

Återhämtning

Stress och återhämtning är varandras motsatser. Stress kan ses som kroppens gaspedal medan återhämtning är bromsen. Om man alltid trycker på gasen så sliter det på kroppen, ibland behöver man växla ner eller bromsa för att samla kraft. Ibland krävs det att man anstränger sig, vissa delar av arbetet kräver mycket fokus och då kanske man måste trycka ner gasen för att det ska bli bra. Men om man är på ett mindre viktigt möte eller svarar på mejl kanske det går att lätta på gasen, sakta ner och växla till 2:an ett tag och klara det bra ändå. Sedan kan man växla upp igen om nästa uppgift verkligen kräver det. Genom att anpassa sig efter vad varje uppgift kräver kan man spara bränsle jämfört med om man alltid kör på för fullt. Ibland behöver man också stanna helt och ta lite luft för att sedan vara koncentrerad när man börjar köra igen.

Olika typer av återhämtning

Det är också viktigt att planera längre återhämtning för att bygga upp ny energi. Vad som är återhämtande kan variera från person till person, men det finns några aktiviteter som är återhämtande för de allra flesta. Här går vi igenom två olika typer av återhämtning. Återhämtning kan antingen vara passiv eller aktiv.

Passiv återhämtning

Passiv återhämtning är när man minskar sin aktivitetsnivå för att vila. Sömn är en passiv återhämtning och den är väldigt viktig för att man ska må bra. Det kan också vara när man lägger sig på soffan och tittar på något eller när man sover. Denna återhämtning är viktig men det kan bli så att kroppen vilar medan hjärnan fortfarande jobbar på, så det blir inte alltid återhämtande.

Aktiv återhämtning

Aktiv återhämtning behöver däremot inte innebära att man gör mindre. Det är när man bestämmer sig för att göra något och fokuserar på det. Det kan vara något lugnande eller avslappnande för en, eller något man tycker om att göra. Några exempel är fysisk aktivitet som yoga, gå en promenad eller träna. Det kan också vara trädgårdsarbete eller ett hantverk. Att umgås med vänner kan också vara återhämtande.

Växla mellan aktiviteter

Det är bra att tänka på att växla mellan olika typer av aktiviteter för att få återhämtning. Det handlar om att göra något annat än det man blivit trött av. Passiv återhämtning kan vara bra när man har ansträngt kroppen fysiskt. Men aktiv återhämtning fungerar också. Att sitta och läsa, studera eller planera en resa kräver inte mycket av kroppen. Då får den möjlighet att vila.

På samma sätt kan hjärnan få vila om man tränar, snickrar eller jobbar i trädgården. Då har man något som man kan fokusera på, då är det lättare att inte tänka på annat samtidigt. Det kräver lika mycket energi från hjärnan som får en chans att återhämta sig.