Bakgrundsbild
UppSkrolla upp

Vuxen i Staffanstorp

Vi finns för dig och din familj både för fysiska besök och digitalt via vår webbtjänst och app HMC Online. Här läser du mer om hur det funkar hos oss, om våra kompetenser och tjänster – vi samarbetar nära och vill guida dig till hållbara levnadsvanor.  

Bältros

Bältros är en sjukdom som kan uppstå som en följd av genomgången infektion med vattkoppor. Efter infektionen med vattkoppor finns viruset kvar latent (sovande) i kroppen och det är om detta virus orsakar infektion igen som du kan få bältros. Bältros är vanligast för personer över 50 år och som har haft vattkoppor.

Genom att vaccinera dig mot bältros kan du minimera din risk att drabbas av sjukdomen.

Vaccination med Shingrix

Det är rekommenderat två doser Shingrix med två månaders mellanrum för en skyddseffekt på 90%

Symtom

Bältros ger vanligen symtom i form av smärtsamma röda utslag och blåsor. Det är vanligt att blåsorna uppkommer på ena sidan av kroppen, men de kan också uppkomma var som helst på kroppen. Drygt 10 % av de som får bältros drabbas av postherpetisk neuralgi (PHN) som ger nervsmärta som kan kvarstå i mer än tre månader. I vissa fall kan bältros också ge upphov till feber, trötthet och huvudvärk.

Vem ska vaccineras mot bältros?

De som är över 50 år rekommenderas att vaccinera sig mot bältros eftersom personer i denna ålder riskerar att få mycket allvarliga symptom av bältros. 

Hur länge varar vaccin mot bältros?

Det är ännu inte säkert hur länge bältrosvaccinet Shingrix håller. Det nya vaccinet mot bältros sedan våren 2020 (Shingrix) ges i två doser med två månaders mellanrum och vaccinet kan tas från 18 års ålder. Detta vaccin är anpassat för att skapa ett starkt och långvarigt skydd för personer över 50 år och det har visats ha en skyddseffekt på 90%.

Biverkningar

Bältrosvaccinet Shinrix kan ge biverkningar som smärta vid injektionsstället och andra vanliga biverkningar är muskelvärk, huvudvärk och mag-tarmsymtom.