Bakgrundsbild
UppSkrolla upp

Psykolog i Bjärred

Vi psykologer guidar dig som önskar redskap för att hantera stress, sömnproblem, oro, ångest eller nedstämdhet. Här läser du mer om hur det funkar hos oss, om våra kompetenser och behandlingsmetoder – vi samarbetar nära våra läkare och vill vägleda dig till hållbar hälsa. 

Sömn

Lär dig mer om sömn!

Varför sover vi?

När vi sover får kroppen och hjärnan en chans att återhämta sig. Kroppens celler förnyas och minnen och intryck från dagen bearbetas. De flesta vuxna behöver 6–9 timmars sömn för att må bra.

Vår inre klocka 

Vi har en dygnsrytm som styrs av en inre klocka. Under dagen frigörs hormonet kortisol som gör oss pigga och framåt kvällen utsöndras hormonet melatonin som gör oss sömniga. Kroppstemperaturen sänks även på kvällen vilket gör att vi lättare somnar.

Signaler från omgivningen

För att vår inre klocka ska fungera behöver kroppen signaler från omgivningen för att förstå när den ska vara vaken och när den ska vara sömnig. Sådant i omgivningen som signalerar ”vakna!” är till exempel att det är ljust och att vi är aktiva. Somna-signaler är till exempel att det är mörkt och att vi är stillsamma. Får vi till exempel inget dagsljus och är inaktiva under dagen kan det alltså bli svårt för kroppen att skilja mellan dag och natt och vi kan få sömnproblem som följd. 

Hjälp kroppen förstå

  • Ljus signalerar “vakna”
  • Mörker signalerar ”somna”
  • Högre aktivitetsnivå signalerar ”vakna”
  • Lägre aktivitetsnivå signalerar ”somna”

Regelbundna sovtider 

Att ha regelbundna sovtider hjälper kroppen förstå när den ska vara vaken och när den ska sova. Sträva efter att hålla sovtiderna även på helger trots att det kan vara  lockande att sova ut. 

Tid för nedvarvning

Kroppen och hjärnan behöver tid på sig att varva ner innan det är läggdags. Att ha en rutin för nedvarvning som ställer in kroppen på sömn är

därför bra. Denna rutin kan till exempel bestå av att du gör en lugn och  avkopplande aktivitet som att läsa en bok eller göra en avslappningsövning innan läggdags eller sköter hygien och tandborstning i lugn och ro.

Från boken Sov Gott!

Ovanstående hämtat från Sov Gott! av Susanna Jernelöv om du vill jobba vidare på egen hand med att förbättra din sömn är denna bok en väldigt bra resurs.