Bakgrundsbild
UppSkrolla upp

Ungdom i Lomma

Vi barnmorskor, fysioterapeuter, läkare, psykologer och sjuksköterskor finns för dig som tonåring både vid fysiska besök och via vår app HMC online. Här läser du mer om hur det funkar hos oss, om våra tjänster och kompetenser – vi samarbetar nära och vill att du ska känna dig trygg att vända dig till oss när du behöver.

Prickmottagning

Du få hjälp med att kontrollera hudförändringar du är orolig för. I de flesta fall är hudförändringar ofarliga men det kan vara bra att kolla upp avvikande eller nytillkomna hudförändringar för att hitta och upptäcka hudcancer tidigt. 

Hudförändringar som bör kontrolleras och som du kan boka tid för på prickmottagningen är förändringar som:

  • Börjat klia eller blöda 
  • Har oregelbunden form eller ojämn färg 
  • Är storleksmässigt större än 6 mm
  • Växer, ändrar form, ändrar färg eller på andra sätt ändrar utseende. 
  • ”Den fula ankungen”, det vill säga hudförändringar som avviker från övriga märken på kroppen  
  • Sår som kommit utan anledning och som inte läker

Bokning gör du via 1177 och vanlig patientavgift debiteras vid besöket.

Vid övriga hudåkommor såsom eksem, spridda utslag, psoriasis, generell klåda ber vi dig att inte boka prickmottagning utan istället boka en vanlig tid hos läkare på vårdcentralen. Likaså gäller detta om du har fler än 2 hudförändringar du vill kontrollera. I dessa fall önskar vi att du bokar tid via telefonrådgivningen.

Hur går undersökningen till?

När du kommer till mottagningen får du träffa läkare som bedömer hudförändringen. Vid behov konsulterar vi som läkare på vårdcentralen hudläkare och i så fall skickas bilder digitalt. Hudläkare återkopplar till din läkare ett par dagar senare.

Vid undersökningen inspekterar vi gärna hela hudkostymen (du klär av dig allt utom underkläder- dock är det givetvis frivilligt). 

Om bild skickas iväg återkopplar din läkaren på vårdcentralen sedan till dig på det sätt som ni har kommit överens om. Undersökningen tar cirka 15 minuter och besöket kostar vanlig patientavgift, 200 kr.