UppSkrolla upp
TillbakaTillbaka

Fem snabba – om artros

Vad är Artros?

Artros är en vanlig ledsjukdom som bland annat innebär en obalans mellan uppbyggnad och nedbrytning av brosk. Även ledband och muskler kan påverkas i en led med artros. Vanligen är det höfter, knän och fingrar som drabbas.

Hur märker du av artros och vad ger det för symtom?

Artrosbesvär kommer oftast smygande. Det kan ge dig smärta eller värk, stelhet och svårigheter att komma igång efter att du varit stilla. Ibland kan leden bli svullen, röd och varm.

Vad kan jag göra själv för att minska symtomen och bromsa utvecklingen? Kan jag undvika att få det?

 Artros är vanligare hos kvinnor och blir också vanligare med åldern. Ärftlighet verkar ha viss betydelse. Dessa saker kan du förstås inte påverka. 
Tidigare skador eller operationer av en viss led ökar risken för att den leden ska drabbas av artros. Upprepad tung och ensidig belastning av leder kan också leda till utveckling av artros. 
För att minska risken för att drabbas av artros kan du hålla dig aktiv på en lagom nivå, styrketräna muskulaturen och göra vad du kan för att hålla en normal vikt. Detta är också viktigt om du redan har fått artros, då träning och rörelse kan minska besvären av artros och ibland till och med bidra till att brosket återhämtar sig.

Vad kan din fysioterapeut och läkare hjälpa dig med?

Din fysioterapeut kan ge dig information och guida dig till rätt val fysisk aktivitet och träning. Du kan få individuella råd kring dina besvär och få ett individuellt anpassat träningsprogram. Vi kan också erbjuda deltagande i Artrosskola på HMC.
Vi samarbetar i team – du kan få råd och hjälp med viktnedgång, dietistkontakt vid behov. Läkaren kan t.ex. kopplas in om du har behov av smärtlindring.

Det är vanligt att artrosbesvären varierar i perioder. Om besvären förändras på ett sätt som du inte känner igen så kan det vara bra att komma till oss för en bedömning.

Om det gått så långt att jag behöver opereras. Vad händer sedan? Hur aktiv kan jag vara då?

Efter operationen får du hjälp av en fysioterapeut att rehabiliteringsträna och komma tillbaka till de vardagliga aktiviteter som du önskar. Resultatet är oftast gott.
Det kan hända att du rekommenderas att avstå från tyngre belastning som tuff löpning, slalom eller kontaktsporter. Oftast fungerar det mycket bra att delta i motionsaktiviteter som promenader, cykling, dans, simning, gympa osv.

Vi finns för dig när du behöver oss

Det mycket som du själv kan göra för att påverka din funktion om du har artros – vi finns här för dig om du önskar vägledning och hjälp!

Artikelförfattare
Therese Canovas, legitimerad fysioterapeut
Hälsomedicinskt center i Lomma