UppSkrolla upp
TillbakaTillbaka

Fem snabba – om blodfetter

Vår dietist Gustav Fröslin

Vad är blodfetter?

Kolesterol och triglycerider är de två fetter som framför allt finns i blodet, men även i cellerna. Triglyceriderna används som energi i kroppen och kolesterolet behövs för att bygga celler och bilda hormoner. Höga halter av det skadliga så kallade LDL-kolesterolet i blodet kan bidra till åderförfettning. Det innebär att blodfetterna har lagrats i blodkärlens väggar så att blodkärlen blir stela och trånga. På längre sikt finns det risk för att blodkärlen täpps igen. Det kan leda till olika hjärt-kärlsjukdomar som kärlkramphjärtinfarktstroke eller kärlkramp i benen.HDL brukar kallas det nyttiga kolesterolet och är förknippat med en skyddande effekt. Det transporterar bort det skadliga kolesterolet från kärlväggarna.
Det finns olika tablettbehandlingar för höga blodfetter men det är viktigt att du själv gör vad du kan genom rörelse och bra kost. Det finns även ärftliga orsaker till höga blodfetter som drabbar vissa av oss, denna familjära hyperkolesterolemi gör det svårare att ha normala värden av blodfetter även om du äter och lever sunt. Då kan tablettbehandling vara nödvändig.  

Du kan minska risken för höga blodfetter genom mer hälsosamma levnadsvanor:

1. Ät mer av lösliga fibrer som finns i havre/havrekli, råg, korn, chiafrön, rotfrukter, baljväxter, grönsaker, frukt och bär. 

2. Öka andelen enkel och fleromättade fetter i din kost från exempelvis fisk, nötter, frön, oliver, avokado, olivolja, rapsolja och linfröolja.

3. Ät mindre av mättat fett från bland annat kakor, bakverk, chips, choklad, charkuterier, smör, grädde.

4. Öka din fysiska aktivitet – promenera, cykla, ta trapporna, städa, börja med någon ny sport med en kompis

5. Om du är överviktig och strävar mot en mer hälsosam vikt så kommer sannolikt dina blodfetter sjunka av bara farten. 

Artikelförfattare
Gustav Fröslin
Dietist på HMC

Läs mer 

1177- Höga halter av blodfetter